wtorek, 23 listopada 2010

Przepis na koktajl błonnikowy


Świetne rozwiązanie dla wszystkich spragnionych zdrowej żywności. Pestki – to, co zazwyczaj wyrzucamy lub odkładamy „na potem”, w tym koktajlu grają pierwszorzędną rolę. Duża zawartość błonnika doda energii i wzmocni nasz układ odpornościowy. Prawdziwa bomba witaminowa!

Wykonanie koktajlu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Przy odrobinie wprawy nie pochłania więcej czasu jak kilka minut. Przygotowanie napoju można podzielić na trzy etapy.

Krok pierwszy
Do młynka do mielenia nasion (lub młynka do kawy) wsypujemy po łyżce stołowej:
- niełuskanych pestek dyni;
- niełuskanych pestek słonecznika;
- siemienia lnianego.
Następnie całość mielemy na drobny proszek.

Krok drugi
Zmielone nasiona wsypujemy do miksera, zalewamy niewielką ilością wody (by przykryła nasiona), dodajemy miód oraz owoce lub warzywa. Całość miksujemy około minuty, aż mikser będzie wydawał jednostajny dźwięk świadczący o uzyskaniu jednolitej papki.

Krok trzeci
Na koniec dolewamy taką ilość wody, aby uzyskać 250-300 ml napoju. Miksujemy przez kilkanaście sekund do momentu uzyskania klarownego płynu.

Po zmieleniu i rozdrobnieniu nasion zawarte w koktajlu czynne związki organiczne zostają gwałtownie uaktywnione. Dlatego też należy to wykorzystać i wypić koktajl stosunkowo szybko – powiedzmy w ciągu piętnastu minut od jego przyrządzenia.

Na zdrowie!

( na podstawie wydawnictwa bioslone)