poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Naturalne wzmacnianie odporności



Zachowanie dobrego zdrowia wymaga zrozumienia zależności przyczynowo – skutkowych oraz nauczenia się, w jaki sposób można je wykorzystywać we własnej rodzinie. Nie jest to wcale takie trudne, jak się początkowo wydaje.

1. Organizm człowieka jest inteligentnym bytem, systemem współdziałających układów, którego jedną z głównych oraz najważniejszych cech jest ZDOLNOŚĆ SAMOREGULACJI, samoleczenia.
W sytuacji jakichkolwiek problemów w funkcjonowaniu, organizm uruchamia proces mający na celu jak najszybszy powrót do równowagi.
Naszym zadaniem jest jedynie WSPIERANIE TEGO PROCESU w jak najdelikatniejszy sposób – czyli stymulowanie odporności lub (kiedy infekcja już się rozwinęła) wspieranie procesu leczenia.

2. Choroba rozwija się JEDYNIE WTEDY, gdy współwystępują 2 czynniki:
- kontakt z czynnikiem chorobotwórczym (wirusy, bakterie)
- obniżona odporność (przemęczenie, zakwaszenie organizmu, stres, wyziębienie itd.)

Biorąc pod uwagę fakt, że mamy bardzo ograniczony wpływ na pierwszy czynnik (wirusy/bakterie są obecne w naszym środowisku), powinniśmy się skupić na dbaniu o naszą odporność. Jeśli uda nam się ja utrzymać na optymalnym poziomie, nie zachorujemy nawet gdy ktoś w naszym otoczeniu będzie chory.

80-90 % poziomu naszej odporności zależy od NASZEGO STYLU ŻYCIA.

Dbanie o odporność w czasie zimy polega na podejmowaniu 3 rodzajów działań:

- profilaktyce (regularne, zrównoważone odżywianie)
- stymulowaniu odporności (ruch, np. joga, ćwiczenia oddechowe, lekkostrawne oraz rozgrzewające jedzenie, bańki, akupresura, stosowanie naturalnych suplementów). Składniki pokarmowe, które szczególnie pobudzają układ odpornościowy to beta-karoten (marchew, szpinak, dynia), witamina C (papryka, brokuły, szpinak), witamina E (orzechy, oleje), cynk (ziarna).
- unikaniu tego, co szkodzi (surowe produkty, herbata, kawa, używki, nabiał, słodycze, ciężkostrawne dania, zanieczyszczenia, antybiotyki, RTG).





żródło www.mamowanie.pl